Προϊόντα για φυτικό έλαιο (32)

Λάδι Μορινγκα

Λάδι Μορινγκα

Το λάδι Moringa χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια – αν και πρόσφατα έχει γίνει μία από τις τελευταίες τάσεις υγείας. Οι χρήσεις του περιλαμβάνουν την υποστήριξη της υγείας του δέρματος, των μαλλιών και άλλων εσωτερικών ωφελειών. Κοινές Χρήσεις Το λάδι Moringa χρησιμοποιείται κυρίως σε καλλυντικά προϊόντα όπως ενυδατικές κρέμες και λοσιόν σώματος. Αν δεν επιθυμείτε να ξοδέψετε χρήματα σε ακριβές καλλυντικές, μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου moringa σε μια απλή κρέμα για ενυδατικά αποτελέσματα. Μπορεί επίσης να προστεθεί σε σαμπουάν για να ενισχύσει και να προσθέσει λάμψη σε θαμπά μαλλιά. Συνιστώμενη Αποθήκευση Η ιδανική αποθήκευση των αιθέριων ελαίων είναι να διατηρούνται στο ψυγείο, καθώς το ψυγείο διατηρεί τα συστατικά που απαρτίζουν τα έλαια σε βέλτιστα επίπεδα. Αν δεν έχετε χώρο στο ψυγείο, μπορείτε να το κρατήσετε σε ένα δροσερό, σκοτεινό μέρος. Τα αιθέρια έλαια έχουν διάρκεια ζωής από ένα έως πέντε χρόνια. Ωστόσο, θα πρέπει να αντικαθιστάτε τα αιθέρια έλαια μετά από τρία χρόνια για να αποκομίσετε τα περισσότερα οφέλη από αυτά. Ρωτήστε Τώρα Καθαρότητα: 100% καθαρό εκλεπτυσμένο Συσκευασία: Προσφέρουμε αιθέρια έλαια σε χύμα, οι διαθέσιμες ποσότητες είναι γυάλινες φιάλες και βαρέλια των 450ml, 1 λίτρου, 20 λίτρων και 50 λίτρων.
Χυμός ροδιού-κράνμπερι - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΧΥΜΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ

Χυμός ροδιού-κράνμπερι - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΧΥΜΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ

Στον χυμό κράνμπερι με κόκκινο ρόδι, οι θετικές επιδράσεις των δύο φρούτων συνδυάζονται. Και τα δύο συστατικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα. Καταναλώνοντάς το, μπορούμε να συμβάλλουμε στη διατήρηση της υγείας μας και στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών. Το ρόδι, που είναι εγγενές στο Ιράν, έχει πλέον εξαπλωθεί στις μεσογειακές περιοχές της Ευρώπης και στις θερμότερες περιοχές της Νότιας Αμερικής. Οι πολλές σπόροι του έχουν ευχάριστη γλυκιά, ελαφρώς ξινή γεύση. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για θεραπευτικούς σκοπούς, θεωρείται "δύναμη της φύσης". Επίσης, θεωρείται υπερτροφή, το ρόδι είναι διάσημο για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Οι αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες περιλαμβάνουν τις ανθοκυανίνες, τις τανίνες και το ελλαγικό οξύ. Το τελευταίο, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Αντικαρκινικές επιδράσεις αποδίδονται στο ελλαγικό οξύ και στα μεταβολικά προϊόντα που παράγονται στο σώμα κατά τη διάρκεια της αποσύνθεσής του.
Χυμός Ροδιού-Μάνγκο - Οικογένεια Χυμών Φρούτων

Χυμός Ροδιού-Μάνγκο - Οικογένεια Χυμών Φρούτων

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών. Πολλές μελέτες αναφέρουν τα θετικά αποτελέσματα των μάνγκο και των ροδιών στην υγεία. Εγγενές στην Ασία, το μάνγκο (Mangifera) είναι ένα γλυκό, εξωτικό φρούτο που ανήκει στην οικογένεια των Σουμακακών. Θεωρείται ιερό φυτό στην Ινδία και καταναλώνεται εδώ και πάνω από 4.000 χρόνια. Περιέχει πολλές βιοδραστικές ουσίες, όπως καροτενοειδή, βιταμίνη C, πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι μια φυσική φυσιολογική διαδικασία η παραγωγή ελεύθερων ριζών στο σώμα. Παρέχουν προστασία από επιβλαβείς μικροοργανισμούς που επιτίθενται στο σώμα. Εάν οι ελεύθερες ρίζες δεν μπορούν να εξουδετερωθούν ή αν περισσότερες από όσες χρειάζονται εισέλθουν στο σώμα μας, η ισορροπία διαταράσσεται, προκαλώντας ζημιά στο DNA, τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και τα λίπη. Με την κατανάλωση αντιοξειδωτικών, μπορούμε να προλάβουμε αυτή τη αρνητική διαδικασία.
Χυμός ροδιού-ακαΐ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΧΥΜΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ

Χυμός ροδιού-ακαΐ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΧΥΜΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ

Ο χυμός ροδιού-ακάι της Nature's blessing είναι 100% φυσικός, θερμικά επεξεργασμένος χυμός. Επιλεγμένος, παρασκευασμένος από φρούτα, φρεσκοστυμμένος. Περιέχει φυσικά σάκχαρα. Προϊόν χωρίς συντηρητικά και χρωστικές, διατηρείται αποκλειστικά με θερμική επεξεργασία. Περιέχει 80% ρόδι και 20% μούρο ακάι. Τι είναι το μούρο ακάι; Το μούρο ακάι (Euterpe oleracea) είναι ένα σκούρο μωβ μούρο που μεγαλώνει σε φοίνικες. Θεωρείται ένα από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά φρούτα του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. Τα μωβ μούρα θεωρούνται τα πιο υγιεινά φρούτα λόγω της εξαιρετικά υψηλής περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικά. Πόσο καιρό γνωρίζονται; Είναι γνωστό και καταναλώνεται εδώ και αιώνες στο βραζιλιάνικο τροπικό δάσος. Ήταν παραδοσιακή τροφή των ντόπιων. Πιστευόταν ότι το μούρο ακάι είχε θεραπευτικές δυνάμεις. Χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία της διάρροιας, παρασιτικών λοιμώξεων, αιμορραγιών και ελκών. Η αφέψηση που παρασκευαζόταν από αυτό χρησιμοποιούνταν για τη μείωση του πυρετού, την ανακούφιση από τους πόνους της εμμήνου ρύσεως, τη θεραπεία ηπατικών παθήσεων και της ελονοσίας.
Σκόρδο Έλαιο

Σκόρδο Έλαιο

Το λάδι σκόρδου είναι ένα πολυλειτουργικό αιθέριο έλαιο που φέρνει τη πλούσια και αρωματική γεύση του σκόρδου στην κουζίνα σας. Αυτό το λάδι είναι μια βολική εναλλακτική λύση για το φρέσκο σκόρδο, προσφέροντας την ίδια έντονη γεύση χωρίς την ταλαιπωρία του καθαρισμού και του ψιλόκομματος. Το λάδι σκόρδου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ποικιλία πιάτων, από το να ραντίσετε πάνω σε κρέατα και σαλάτες μέχρι να ενισχύσετε τη γεύση σαλτσών και μαρινάδων. Η πολυλειτουργικότητά του επεκτείνεται πέρα από την κουζίνα, καθώς το λάδι σκόρδου είναι επίσης γνωστό για τα οφέλη του για την υγεία. Εκτός από τις μαγειρικές του χρήσεις, το λάδι σκόρδου είναι μια φυσική θεραπεία για διάφορα δερματικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των μυκητιάσεων και της δερματοφύτωσης. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία λοιμώξεων του αυτιού και του κοινού κρυολογήματος. Μερικές σταγόνες λαδιού σκόρδου μπορούν να προστεθούν σε τσάι για εύκολη κατάποση, παρέχοντας έναν βολικό τρόπο να απολαύσετε τα οφέλη του για την υγεία. Για να διατηρήσετε την ποιότητα του λαδιού σκόρδου, αποθηκεύστε το σε δροσερό, σκοτεινό μέρος ή βάλτε το στο ψυγείο για να διατηρήσετε τα βέλτιστα επίπεδά του. Αυτό διασφαλίζει ότι η γεύση και τα οφέλη του για την υγεία παραμένουν ανέπαφα, καθιστώντας το πολύτιμη προσθήκη στην αποθήκη σας.
Έλαιο καρύδας - ΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΛΙΠΑΡΑ

Έλαιο καρύδας - ΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΛΙΠΑΡΑ

Καθ' όλη την ιστορία, οι καρύδες έχουν αποτελέσει βασική τροφή για τους ιθαγενείς λαούς. Ο καρπός της καρύδας (Cocos nucifera) αναπτύσσεται στο δέντρο σε συστάδες που περιέχουν από πέντε έως δώδεκα καρπούς. Προέρχεται από τα νησιά του Ινδικού Ωκεανού ή από το αρχιπέλαγος μεταξύ Ασίας και Αυστραλίας. Το λίπος που εξάγεται από τη σάρκα της, το λάδι καρύδας, περιέχει τριγλυκερίδια, τοκοφερόλες, φωσφολιπίδια και λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν εξαιρετικές αντιϊικές (αντιϊικές) και αντιβακτηριακές (αντιβακτηριακές) επιδράσεις. Το 83% της λιπαρής οξύτητας της είναι κορεσμένα λιπαρά οξέα, το 7% μονοακόρεστα, και το 2% πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Το 50% των λιπαρών οξέων στην καρύδα είναι λαυρικό οξύ, το οποίο έχει ισχυρές αντιμικροβιακές, αντιϊκές, αντιβακτηριακές, αντιπρωτοζωικές και μυκητοκτόνες επιδράσεις. Τα μεσαίας αλυσίδας λιπαρά οξέα (MCT) μπορούν να απορροφηθούν άμεσα, χωρίς μετασχηματισμό.
Βιολογικό λάδι καρύδας - ΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΛΙΠΑΡΑ

Βιολογικό λάδι καρύδας - ΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΛΙΠΑΡΑ

Το λάδι καρύδας καταναλώνεται από ανθρώπους εδώ και χιλιάδες χρόνια στις τροπικές περιοχές, όπου αναπτύσσονται οι φοίνικες. Σήμερα, γίνεται ολοένα και περισσότερο το επίκεντρο της προσοχής στην Ευρώπη, λόγω των πολλών ευεργετικών του ιδιοτήτων. Τι είναι αυτά; Χάρη στη ήπια μέθοδο παραγωγής, δεν περιέχει υπολείμματα καταλυτών και διαλυτών ή προϊόντα αποσύνθεσης που είναι επιβλαβή για την υγεία. Το λάδι καρύδας παράγεται από τους αποξηραμένους σπόρους της καρύδας, συνήθως χωρίς τη χρήση χημικών, με μηχανικά μέσα, μέσω πίεσης. Το λάδι που παράγεται με αυτόν τον τρόπο είναι το "παρθένο" λάδι καρύδας, το οποίο διατηρεί ακόμα τη μυρωδιά και τη γεύση της φρέσκιας καρύδας. Το παρθένο λάδι συνήθως καθαρίζεται μέσω μιας φυσικής διαδικασίας (RBD), το προκύπτον λάδι είναι το "επεξεργασμένο λάδι καρύδας" (όνομα στη διατροφή και τη φαρμακοποιία). Το επεξεργασμένο λάδι καρύδας είναι άοσμο και έχει ουδέτερη γεύση.
Λιναρόσπορος

Λιναρόσπορος

Οι σπόροι λιναριού θεωρούνται ένα από τα πρώτα superfoods του κόσμου, καταναλώνονται εδώ και πάνω από 6000 χρόνια. Αυτοί οι σπόροι είναι γεμάτοι με φυτικές ίνες, λιπαρά οξέα και είναι γνωστοί για τα οφέλη τους στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης του καρκίνου και των καρδιοαγγειακών προβλημάτων. Οι σπόροι λιναριού είναι ένα ευέλικτο συστατικό, συχνά μαγειρεύονται όπως η βρώμη ή προστίθενται σε smoothies για μια ξηρή γεύση. Χρησιμοποιούνται επίσης σε ψωμιά, σαλάτες και πιάτα με κρέας στη Μέση Ανατολή. Με το διατροφικό τους προφίλ και την μαγειρική τους ευελιξία, οι σπόροι λιναριού είναι μια πολύτιμη προσθήκη σε οποιαδήποτε διατροφή.
Σπόροι Ηλιάνθου

Σπόροι Ηλιάνθου

Οι σπόροι ηλιάνθου είναι μια μοναδική πηγή τροφής, παρέχοντας απαραίτητα έλαια και φυτικές ίνες. Αυτοί οι σπόροι είναι μια δημοφιλής επιλογή για σνακ, είτε ωμοί είτε μαγειρεμένοι, και συχνά προστίθενται σε ψωμιά, κέικ, μίγματα ξηρών καρπών και πρωινά. Στη Μέση Ανατολή, οι σπόροι ηλιάνθου καταναλώνονται ως σνακ, είτε αλατισμένοι είτε χωρίς αλάτι. Με τα διατροφικά τους οφέλη και την μαγειρική τους ευελιξία, οι σπόροι ηλιάνθου είναι βασικό στοιχείο σε πολλές διατροφές, προσφέροντας μια υγιεινή και νόστιμη επιλογή για διάφορα πιάτα.
Λευκά μεγάλα φασόλια - ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΝΙΦΑΔΕΣ

Λευκά μεγάλα φασόλια - ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΝΙΦΑΔΕΣ

Υπάρχουν πολλοί λόγοι και αποτελέσματα σχετικά με τις θετικές επιδράσεις των φασολιών στο ανθρώπινο σώμα και υπέρ της κατανάλωσής τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερα οσπριοειδή λαχανικά είναι λιγότερο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο καρδιοπαθειών - αυτό μπορεί να σχετίζεται με τα φυτοχημικά που βρίσκονται στα φασόλια, μεταξύ άλλων. Οι ειδικοί στη διατροφή προτείνουν την κατανάλωση οσπρίων όσο το δυνατόν πιο συχνά, διότι εκτός από το ότι είναι νόστιμα, υγιεινά και "κάνουν" πολλά για εμάς, περιέχουν επίσης μια ευρεία γκάμα φυσικών ουσιών που προστατεύουν από τον καρκίνο. Τα φασόλια μας παρέχουν υδατοδιαλυτές ίνες καθώς και σαπωνίνες και φυτοστερόλες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Έρευνες έχουν καθορίσει ότι η κατανάλωση 10 γραμμαρίων υδατοδιαλυτών ινών ημερησίως (περίπου 200-250 γραμμάρια φασολιών περιέχουν αυτή την ποσότητα) μπορεί να μειώσει το επίπεδο της LDL χοληστερόλης στο αίμα έως και 10 τοις εκατό σε σύγκριση με την αρχική τιμή. Τα λευκά φασόλια σαλάτας είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και γνωστά είδη φασολιών.
Πράσινες φακές - ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΝΙΦΑΔΕΣ

Πράσινες φακές - ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΝΙΦΑΔΕΣ

Οι φακές (Lens culinaris Medic.) ανήκουν στη φυλή Angiospermae, στην κλάση Dicotyledonopsida, στην τάξη Fabales και στην οικογένεια Fabaceae. Οι συγγενείς γένοι της φακής είναι, για παράδειγμα, το ρεβίθι (Cicer) και ο αρακάς (Pisum). Ετήσιο φυτό. Η προέλευση της φακής, δηλαδή το κύριο κέντρο γονιδίων της, μπορεί να τοποθετηθεί στην Εσωτερική Ασία, από όπου διαδόθηκε στην Ευρασία και στη συνέχεια στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη, σύμφωνα με ευρήματα, η φακή ήταν γνωστή από την Εποχή του Σιδήρου! Η ανθρωπότητα γνωρίζει λοιπόν την εξαιρετική της διατροφική αξία εδώ και χιλιάδες χρόνια. Σήμερα, έχει γίνει ένα από τα πιο περιζήτητα τρόφιμα μεταξύ των οσπρίων που μπορούν να καλλιεργηθούν στη χώρα μας. Αυτή η παλιά καλλιεργούμενη φυλή καλλιεργείται κυρίως για τους πολύτιμους σπόρους της. Οι φακές είναι ακόμα ένα από τα βασικά συστατικά των γευμάτων στη Μέση Ανατολή και την Ινδία, όπου είναι γνωστές τουλάχιστον 50 ποικιλίες.
Ανανεωθείτε με μύρτιλα! - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΧΥΜΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ

Ανανεωθείτε με μύρτιλα! - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΧΥΜΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ

Ο μύρτιλος είναι ένα φυτό που παράγει καρπούς και ανήκει στην οικογένεια των ερείκων. Οι καρποί και τα φύλλα του ήταν επίσης γνωστά και χρησιμοποιούνταν στη λαϊκή ιατρική. Η ευρωπαϊκή ιατρική το χρησιμοποιούσε πριν από χρόνια για να ανακουφίσει τα συμπτώματα της διάρροιας. Ο μύρτιλος περιέχει τανίνες, οι οποίες μειώνουν τη φλεγμονή του εντέρου, επομένως μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της διάρροιας. Είναι μια φυσική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι υπεύθυνη για την υγεία των οστών, βιταμίνης C, η οποία μειώνει τις επιβλαβείς επιδράσεις των ελεύθερων ριζών, και μαγγανίου. Καταναλώνοντας χυμό μύρτιλου, το σώμα μας μπορεί να αποκτήσει υγιείς διαιτητικές ίνες, οι οποίες προάγουν την πέψη και τη σωστή λειτουργία του εντερικού συστήματος. Είναι πλούσιος σε φαινολικά συστατικά, όπως φλαβονοειδή, κουερσετίνη, κατεχίνη, τανίνες, ελλαγιτανίνη, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και παίζουν ρόλο στην πρόληψη ορισμένων χρόνιων ασθενειών. Τα φρούτα και τα λαχανικά πλούσια σε διάφορα φαινολικά συστατικά συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου της νόσου Αλτσχάιμερ.
Σπόροι μουστάρδας - ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΛΑΚΕΣ

Σπόροι μουστάρδας - ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΛΑΚΕΣ

Η μουστάρδα είναι ένα βότανο που ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών φυτών και είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο γνωστά καρυκεύματα τροφίμων. Λόγω του χαρακτηριστικού της αρώματος και της θεραπευτικής της δράσης, υπάρχουν καταγραφές της χρήσης της ως μπαχαρικό και ως φαρμακευτικό φυτό από πριν από την εποχή μας. Εκτός από τον κίτρινο (ή λευκό) σπόρο μουστάρδας, υπάρχουν επίσης γνωστές ανατολικές (ή ινδικές) και μαύρες ποικιλίες. Ο κίτρινος σπόρος μουστάρδας χρησιμοποιείται κυρίως στις δυτικές πολιτείες κατά πολλών ασθενειών. Χρησιμοποιείται κατά της αρτηριοσκλήρωσης, της υψηλής πίεσης, της ουρικής αρθρίτιδας, των μεταβολικών διαταραχών, των προβλημάτων της χολής και του ήπατος, των πεπτικών ενοχλήσεων, της δυσκοιλιότητας, της μετεωρισμού και των δερματικών εξανθημάτων. Διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, έχει καθαριστική δράση στο αγγειακό σύστημα, μειώνει την πήξη του αίματος και τον σχηματισμό θρόιστων. Η κατανάλωση σπόρων μουστάρδας αποδίδεται επίσης σε μια γενική αποτοξινωτική δράση, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.
Σπόροι παπαρούνας - ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΛΑΚΕΣ

Σπόροι παπαρούνας - ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΛΑΚΕΣ

Ο παπαρούνας είναι αρχικά ένα φυτό που προέρχεται από τη Μέση Ανατολή και χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό, και είναι μια εξαιρετικά πλούσια πηγή ασβεστίου και υδατανθράκων. Οι Αιγύπτιοι, οι Βαβυλώνιοι και οι Ασσύριοι ασχολούνταν ήδη με την καλλιέργεια του παπαρούνα, και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν ένα ποτό που αποτελούνταν από έναν συνδυασμό μελιού, παπαρούνας και κρασιού για να αυξήσουν την απόδοση των αθλητών κατά τη διάρκεια των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων. Στο άρθρο μας, εξετάζουμε τους πιθανούς τομείς εφαρμογής του παπαρούνα σήμερα και σας δίνουμε ιδέες για κάποιες πρακτικές στο σπίτι. Καθώς είναι πλούσιος σε διαιτητικές ίνες, ηλεκτρολύτες, μέταλλα και βιταμίνες, ο παπαρούνας μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση σε όλη μας την κυκλοφορία και το σώμα. Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, η τακτική χρήση του προλαμβάνει την πρόωρη βλάβη των κυττάρων και βελτιώνει την ανοσία του σώματος.
Ανοιχτόχρωμα στίγματα φασόλια - ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΝΙΦΑΔΕΣ

Ανοιχτόχρωμα στίγματα φασόλια - ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΝΙΦΑΔΕΣ

Εγγενές στην Αμερική, το φασόλι πίντο, ένα όσπριο, ήταν ήδη γνωστό και απολαμβανόταν εδώ και αιώνες. Η λαϊκή ιατρική το χρησιμοποιούσε για τη θεραπεία πολλών προβλημάτων, όπως το έκζεμα, η ακμή, οι λόξιγκες, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η διάρροια, τα εγκαύματα, η ούρηση και οι καρδιοαγγειακές παθήσεις. Χάρη στα πολύτιμα συστατικά του, παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην πρόληψη ασθενειών όσο και στη διατροφική θεραπεία. Η έρευνα αποδεικνύει ότι τα φασόλια πίντο βοηθούν στην πρόληψη της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2 μέσω των σύνθετων υδατανθράκων τους, της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, καθώς και άλλων πολύτιμων συστατικών. Η τακτική κατανάλωσή τους μειώνει το επίπεδο χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων. Οι ίνες τους συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και της κολίτιδας, καθώς και στην προστασία του αγγειακού συστήματος. Το American Journal of Clinical Nutrition.
Κους-κους - Συμβατικοί Σπόροι και Νιφάδες

Κους-κους - Συμβατικοί Σπόροι και Νιφάδες

Το κους-κους έχει βερβερική προέλευση, η λέξη σημαίνει "καλά τυλιγμένο", αναφερόμενη στην παραδοσιακή του παρασκευή. Αρχικά παρασκευαζόταν χειροποίητα από σιμιγδάλι σκληρού σίτου: το ατμισμένο σιμιγδάλι τυλιγόταν με το χέρι σε μικρές μπάλες, στη συνέχεια τυλιγόταν σε αλεύρι και απλωνόταν για να στεγνώσει ώστε να διατηρεί την τραγανότητά του. Είναι εθνικό πιάτο στη Βόρεια Αφρική εδώ και χίλια χρόνια, και η κατανάλωσή του είναι ευρέως διαδεδομένη ακόμη και στη αραβική γαστρονομία και στη Μέση Ανατολή, αλλά σήμερα είναι ολοένα και πιο δημοφιλές σε πολλές περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, χάρη στη υγιεινή του φύση και την απλή χρήση του. Το πιο σημαντικό μέταλλο στο κους-κους είναι το σελήνιο, το οποίο μεσολαβεί σε ένα ευρύ φάσμα βιολογικών επιδράσεων.
Μπούλγκερ - ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΝΙΦΑΔΕΣ

Μπούλγκερ - ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΝΙΦΑΔΕΣ

Ο σιτάρι είναι στην πραγματικότητα σπασμένο σιτάρι. Πολλοί τον γνωρίζουν ως τουρκικό ρύζι. Προτιμάται κυρίως από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής και της Τουρκίας, αλλά σήμερα γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένος και καταναλώνεται σε πολλές περιοχές του κόσμου. Οι ακόμα άγουροι ή αποφλοιωμένοι κόκκοι σιταριού ατμίζονται, ξηραίνονται και στη συνέχεια θρυμματίζονται χονδρικά. Φτιάχνεται από σιτάρι σκληρού τύπου, το οποίο περιέχει αμυλόζη με ευθεία αλυσίδα. Τα ένζυμα το διασπούν σε δεξτρόζη πιο αργά, αυξάνοντας έτσι το σάκχαρο στο αίμα πιο αργά, μειώνοντας έτσι τον γλυκαιμικό δείκτη. Δεδομένου ότι ατμίζεται εκ των προτέρων, ο χρόνος μαγειρέματος είναι μικρότερος από αυτόν της πιο γνωστής σιμιγδαλένιας. Έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη όγκων, διαβήτη, παχυσαρκίας, καρδιοαγγειακών και πεπτικών παθήσεων.
Σπόροι σουσαμιού - ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΛΑΚΕΣ

Σπόροι σουσαμιού - ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΛΑΚΕΣ

Το σουσάμι καλλιεργήθηκε πριν από πέντε χιλιάδες χρόνια στην αρχαία Ινδία, από όπου διαδόθηκε παγκοσμίως μέσω της Ιαπωνίας και της Κίνας. Στην αρχαιότητα, ήταν γνωστό και εκτιμούταν από σχεδόν όλους, οι θεραπευτικές και ενισχυτικές του ιδιότητες αποδίδονταν σε αυτό. Χάρη στη σύνθεσή του από μικρούς σπόρους, είναι μια εξαιρετικά πολύτιμη τροφή, οι σπόροι σουσαμιού θεωρούνται επίσης ο βασιλιάς των σπόρων. Λόγω των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων, η βιταμίνη Ε προστατεύει από τις βλαβερές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών, προστατεύει τη μεμβράνη των κυττάρων και καθυστερεί τη διαδικασία γήρανσης. Η βιταμίνη B1 που περιέχει είναι απαραίτητη για τη λειτουργία ζωτικών ενζύμων και παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό των υδατανθράκων. Οι σπόροι σουσαμιού είναι επίσης πλούσιοι σε βιταμίνες A και B2, φωσφορικό οξύ και λεκιθίνη. Το τελευταίο συστατικό είναι μια φυσική, λιπαρή ουσία, η οποία είναι ένα σημαντικό δομικό στοιχείο της κυτταρικής μεμβράνης και παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, του ήπατος και της καρδιάς.
Καρύδι - ΚΑΡΥΔΙ

Καρύδι - ΚΑΡΥΔΙ

Τα καρύδια, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή το χειμώνα, περιέχουν πολλά χρήσιμα θρεπτικά συστατικά για την υγεία μας. Είναι ένα βασικό στοιχείο τόσο της παραδοσιακής όσο και της μεταρρυθμιστικής διατροφής. Το καρύδι ή το δέντρο καρυδιάς ανήκει στο γένος που ανήκει στην οικογένεια Νουτασιάδες ή Νουτρασιάδες. Είναι εγγενές και στην Ουγγαρία, και στην Καρπαθιακή λεκάνη μπορείτε να βρείτε πιο συχνά δύο τύπους: ο ένας είναι το βρώσιμο κοινό καρύδι, και ο άλλος είναι το μαύρο καρύδι που φυτεύεται ως διακοσμητικό δέντρο στην Ευρώπη. Έχει διαδοθεί στην παραδοσιακή ιατρική λόγω της καθαριστικής του επίδρασης στο αίμα και χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις γαστρίτιδας και εντερίτιδας. Εξωτερικά, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων, ακμής, ελκών και εκζέματος. Πλούσιο σε μέταλλα. Η περιεκτικότητα σε ασβέστιο βοηθά στη διατήρηση της υγείας των οστών και των δοντιών, συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και παίζει ρόλο στη σωστή λειτουργία των νεύρων και των μυών. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή ινσουλίνης, την ανάπτυξη και τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπαρών.
Βιολογικός χυμός ροδιού - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΧΥΜΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ

Βιολογικός χυμός ροδιού - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΧΥΜΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ

Το ρόδι είναι ένα από τα αρχαιότερα γνωστά φρούτα. Είναι φυλλοβόλο δέντρο, μέλος της οικογένειας Punicaceae. Είναι εγγενές στην περιοχή των Ιμαλαΐων της Ινδίας και του Ιράν. Έχει πλέον εμφανιστεί και στις μεσογειακές περιοχές της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής. Καλλιεργείται ευρέως σε πολλές περιοχές του κόσμου. Καταναλώνεται εδώ και πολύ καιρό όχι μόνο λόγω της ευχάριστης γεύσης του, αλλά και λόγω της θεραπευτικής του δράσης. Ο καρπός του είναι σφαιρικός, συνήθως ποικίλλει σε χρώμα από κίτρινο έως κόκκινο. Η 3-4 χιλιοστών παχιά, ελαφρώς γυαλιστερή, δερματώδης φλούδα του καρπού του, που έχει μέγεθος μήλου, είναι εύκολη στην κοπή όταν είναι ώριμη και σκληραίνει αργότερα. Οι πολλές σπόροι του έχουν ευχάριστη γλυκιά και ξινή γεύση. Κάθε σπόρος περιβάλλεται από μια κοκκινωπή, ζουμερή επικάλυψη σπόρου, αυτές οι επικάλυψεις είναι το βρώσιμο μέρος του καρπού. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για θεραπευτικούς σκοπούς, θεωρείται "δύναμη της φύσης". Ρόδι: καταπολεμά τις ασθένειες
Ρεβίθια - ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΝΙΦΑΔΕΣ

Ρεβίθια - ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΝΙΦΑΔΕΣ

Η ρεβίθι (Cicer arietinum) είναι μια καλλιέργεια που ανήκει στην οικογένεια Fabales. Είναι επίσης γνωστή ως κουκουβάγιας. Βρέθηκε ήδη στην Μικρά Ασία περίπου 8.000 χρόνια πριν, από όπου διαδόθηκε κυρίως στην Μεσογειακή περιοχή και την Ινδία. Πιθανώς εξελίχθηκε από το Cicer reticulatum, το οποίο εξακολουθεί να φυτρώνει άγριο σήμερα. Σήμερα, καλλιεργείται σε πολλές υποτροπικές περιοχές. Μελέτες αποδεικνύουν ότι η τακτική κατανάλωσή του μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε ορισμένους τύπους διαβητικών που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, και επιπλέον, στην περίπτωση των διαβητικών τύπου 2, μειώνει επίσης τα επίπεδα λιπαρών και ινσουλίνης.
Ανανεωθείτε με βιολογικά μύρτιλα! - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΧΥΜΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ

Ανανεωθείτε με βιολογικά μύρτιλα! - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΧΥΜΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ

Ο μύρτιλος είναι ένα φυτό που παράγει καρπούς και ανήκει στην οικογένεια των ερείκων. Οι καρποί και τα φύλλα του ήταν επίσης γνωστά και χρησιμοποιούνταν στη λαϊκή ιατρική. Η ευρωπαϊκή ιατρική το χρησιμοποιούσε πριν από χρόνια για να ανακουφίσει τα συμπτώματα της διάρροιας. Ο μύρτιλος περιέχει τανίνες, οι οποίες μειώνουν τη φλεγμονή του εντέρου, επομένως μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της διάρροιας. Είναι μια φυσική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι υπεύθυνη για την υγεία των οστών, βιταμίνης C, η οποία μειώνει τις βλαβερές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών, και μαγγανίου. Καταναλώνοντας χυμό μύρτιλου, το σώμα μας μπορεί να αποκτήσει υγιείς διαιτητικές ίνες, οι οποίες προάγουν την πέψη και τη σωστή λειτουργία του εντερικού συστήματος. Είναι πλούσιος σε φαινολικά συστατικά, όπως φλαβονοειδή, κουερσετίνη, κατεχίνη, τανίνες, ελλαγιτανίνη, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και παίζουν ρόλο στην πρόληψη ορισμένων χρόνιων ασθενειών. Οι καρποί και τα λαχανικά πλούσια σε διάφορα φαινολικά συστατικά συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου της νόσου Alzheimer.
Μεγάλες μαύρες στίγματα φασόλια - ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΝΙΦΑΔΕΣ

Μεγάλες μαύρες στίγματα φασόλια - ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΝΙΦΑΔΕΣ

Οι άνθρωποι καλλιεργούν και καταναλώνουν όσπρια εδώ και πολύ καιρό, όπως αποδεικνύουν αρχαιολογικά ευρήματα από το Μεξικό και τη Νότια Αμερική. Η καλλιέργεια φασολιών είναι μέρος της ανθρώπινης κουλτούρας και ιστορίας. Στην αρχαία Αίγυπτο, τα φασόλια θεωρούνταν όχι μόνο τροφή, αλλά και σύμβολο. Η δημοτικότητα του φυτού αυξήθηκε ασταμάτητα με την πάροδο του χρόνου: μέσω Ινδών εμπόρων, εισήχθη σε περιοχές της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής κατάλληλες για καλλιέργεια, από όπου ήρθε στην Αφρική και αργότερα στην Ασία, η οποία επίσης έχει μακρά ιστορία κατανάλωσης φασολιών. Σήμερα, η Ινδία και η Κίνα είναι μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών καλλιέργειας φασολιών. Το φυτό έφτασε στην Ουγγαρία τον 16ο αιώνα και η δημοτικότητά του παραμένει αδιάκοπη από τότε. Τα μωβ φασόλια σαλάτας είναι μια ιδιαίτερα δημοφιλής επιλογή, αγαπητή τόσο από τους νέους όσο και από τους ηλικιωμένους. Τα όσπρια, συμπεριλαμβανομένων των φασολιών, είναι επίσης πολύ θρεπτικά: περιέχουν πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά. Έχουν επίσης πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.
Καφέ σπόροι λιναριού - ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΛΑΚΕΣ

Καφέ σπόροι λιναριού - ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΛΑΚΕΣ

Ο λιναρόσπορος είναι γνωστός και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες σε διάφορες μορφές λαϊκής ιατρικής. Θεωρείται ευεργετικός για σχεδόν ολόκληρο το σώμα. Χρησιμοποιείται για να διεγείρει τη λειτουργία του εγκεφάλου, για τη θεραπεία αναπνευστικών παθήσεων (όπως η βρογχίτιδα), δερματικών προβλημάτων, παθήσεων των αρθρώσεων και πολλών προβλημάτων του πεπτικού συστήματος. Θεωρείται φυσικό αντιφλεγμονώδες, συνιστάται για την αναγέννηση των βλεννογόνων, τις εντερικές παθήσεις, τη δυσκοιλιότητα, και το τσάι που παρασκευάζεται από αυτό ανακουφίζει από τους εμμηνορροϊκούς πόνους. Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε πολλά μέταλλα και βιταμίνες A, B, C, D και E. Περιέχει 35% λίπος, ένα σημαντικό μέρος του οποίου, 72%, είναι απαραίτητο. Είναι εξαιρετική πηγή ωμέγα-6 λιπαρών οξέων. Επιπλέον, περιέχει αφθονία απαραίτητων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα για το σώμα μας, αλλά το σώμα δεν μπορεί να τα παράγει, επομένως πρέπει να τα προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής.
Ευλογία της φύσης Πακέτο Υγείας - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΧΥΜΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ

Ευλογία της φύσης Πακέτο Υγείας - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΧΥΜΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ

Η αποτοξίνωση είναι ένα σύνολο φυσικών μεθόδων που προάγουν την αυξημένη επιλογή και εξουδετέρωση ουσιών που υπάρχουν στο σώμα και εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία του. Η δική μας δραστηριότητα αποτοξίνωσης είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη, συνεχής διαδικασία που εξασφαλίζει τον συνεχή καθαρισμό του σώματός μας: το ήπαρ, το λεμφικό σύστημα, οι πνεύμονες, το δέρμα και οι νεφροί συμμετέχουν στην άμυνα κατά των τοξινών. Γιατί είναι απαραίτητη η αποτοξίνωση και ο καθαρισμός; Καταρχάς, γιατί σήμερα είναι σχεδόν αναπόφευκτο να εισέρχονται τοξίνες στο σώμα. Εκτός από τις σαφώς τοξικές ουσίες, οι ουσίες από τον εξωτερικό κόσμο, που απορροφώνται και συσσωρεύονται σε περιττές ποσότητες, μπορούν επίσης να έχουν αρνητική επίδραση, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ή είναι ελάχιστα επιβλαβείς. Η απομάκρυνση αυτών των ουσιών από το σώμα παίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο.
Μάθετε για τα ευεργετικά του αποτελέσματα! - ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΛΑΚΕΣ

Μάθετε για τα ευεργετικά του αποτελέσματα! - ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΛΑΚΕΣ

Εγγενές στην Αμερική, τα φασόλια κράνμπερι, που ανήκουν στην κατηγορία των οσπρίων, ήταν ήδη γνωστά και απολαμβάνονταν εδώ και αιώνες. Οι Ινδιάνοι τα καλλιεργούν εδώ και περίπου 5000 χρόνια, ενώ ήρθαν στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα και από εκεί διαδόθηκαν στον υπόλοιπο κόσμο, στην Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία. Η λαϊκή ιατρική τα χρησιμοποιούσε για τη θεραπεία πολλών προβλημάτων, όπως το έκζεμα, την ακμή, το βήχα, τη ρευματοπάθεια, τη διάρροια, τα εγκαύματα, την ούρηση και τις καρδιοαγγειακές παθήσεις. Χάρη στα πολύτιμα συστατικά τους, παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στην πρόληψη ασθενειών όσο και στη διατροφική θεραπεία. Έρευνες αποδεικνύουν ότι τα φασόλια κράνμπερι βοηθούν στην πρόληψη της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2 μέσω των σύνθετων υδατανθράκων, της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, καθώς και άλλων πολύτιμων συστατικών. Η τακτική κατανάλωσή τους μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων.
Κίτρινα μπιζέλια - ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΝΙΦΑΔΕΣ

Κίτρινα μπιζέλια - ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΝΙΦΑΔΕΣ

Οι αρακάδες είναι γνωστοί και χρησιμοποιούνται εδώ και πολύ καιρό στις ευρωπαϊκές κουζίνες. Τα τελευταία χρόνια, πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τις θετικές επιδράσεις των οσπρίων, συμπεριλαμβανομένων των κίτρινων αρακάδων, στην υγεία. Οι κίτρινοι αρακάδες περιέχουν πολλά πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και βιολογικά ενεργά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, επομένως απορροφώνται αργά και αυξάνουν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα, παρέχοντας έτσι αίσθηση κορεσμού και παίζοντας ρόλο στην πρόληψη του διαβήτη. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, συμβάλλουν στην υγεία του πεπτικού συστήματος, προάγουν την πέψη, βοηθούν στην πρόληψη/θεραπεία της δυσκοιλιότητας και μειώνουν τη χοληστερόλη. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού, καθώς και του κινδύνου καρδιοαγγειακών παθήσεων. Είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, επομένως συνιστάται και για χορτοφάγους. Οι πρωτεΐνες είναι τα δομικά στοιχεία των μυών, των οστών, των συνδετικών ιστών, των τενόντων, των μαλλιών, καθώς και συστατικά ορμονών και ενζύμων.
Ξεφλουτισμένο φαγόπυρο - ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΝΙΦΑΔΕΣ

Ξεφλουτισμένο φαγόπυρο - ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΝΙΦΑΔΕΣ

Η κολοκυθόσπορος είναι ένα χωρίς γλουτένη ψευδοδημητριακό (ψεύτικο σι grain) που ανήκει στην οικογένεια Polygonaceae. Χάρη στην υψηλή διατροφική του αξία, είναι γνωστός για τις πολλές ευεργετικές του επιδράσεις στην υγεία. Περιέχει πολύτιμες πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα, διαιτητικές ίνες, μέταλλα και άλλα συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία, όπως φαινόλες και στερόλες. Λόγω των συστατικών του, θεωρείται λειτουργική τροφή. Οποιαδήποτε τροφή που δεν έχει μόνο διατροφική λειτουργία, αλλά βοηθά επίσης το ανθρώπινο σώμα να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και υγιεινά με μία ή περισσότερες επιπλέον ιδιότητες μπορεί να ονομαστεί λειτουργική. Ορισμένες έρευνες αποδεικνύουν ότι η τακτική κατανάλωση κολοκυθόσπορου μειώνει την εμφάνιση φλεγμονών. Βελτιστοποιεί το επίπεδο χοληστερόλης, μειώνει το επίπεδο LDL, γνωστό και ως "κακή" χοληστερόλη, ενώ αυξάνει την "καλή" HDL χοληστερόλη στο αίμα, έτσι, παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη καρδιοπαθειών.
Κόκκινες φακές - ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΝΙΦΑΔΕΣ

Κόκκινες φακές - ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΝΙΦΑΔΕΣ

Η φακή ανήκει στην τάξη των οσπρίων, στην οικογένεια των οσπρίων. Διαδόθηκε από τα βουνά της Ασίας, είναι ένα από τα αρχαιότερα καλλιεργούμενα φυτά, καταναλωνόταν ήδη στην Κεντρική Ευρώπη κατά την Παλαιολιθική εποχή. Πλούσια σε διάφορα θρεπτικά συστατικά, είναι μία από τις πιο άφθονες πηγές φυτικής πρωτεΐνης μετά τη σόγια, περιέχει 24-26% πρωτεΐνη και μεταφέρει αμινοξέα σε μια πολύ χρηστική και εύκολα εύπεπτη μορφή. Σε όρους ευκολίας πέψης, είναι πιο ευνοϊκή από, για παράδειγμα, τα φασόλια ή τις μπιζέλια. Είναι ένα από τα αγαπημένα και συχνά καταναλωμένα πιάτα των χορτοφάγων. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με τις πηγές ζωικής πρωτεΐνης είναι ότι δεν περιέχει χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά, ενώ η διατροφή μας είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και αμινοξέα. Η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι σημαντική, αλλά καθώς τους περιέχει σε μια αργά απορροφήσιμη μορφή, αυξάνει μέτρια το επίπεδο σακχάρου στο αίμα, επομένως έχει τη θέση της και στη διατροφή των διαβητικών.
Χυμός βατόμουρου - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΧΥΜΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ

Χυμός βατόμουρου - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΧΥΜΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ

Η βατόμουρο (Rubus) είναι ένα γένος φυτών που ανήκει στην υποοικογένεια Rosoideae της οικογένειας των ροδών. Είναι εγγενές στις εύκρατες ζώνες της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής, της Προ-Ασίας και της Βόρειας Αμερικής. Εμφανίζεται σε ηλιόλουστες έως ημι-σκιασμένες περιοχές, όπως σε ελαφριά δάση ή στις άκρες τους, σε εδάφη πλούσια σε ασβέστη και άζωτο. Στην αρχαιότητα, χρησιμοποιούνταν ως φυσικό φάρμακο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ουρικής αρθρίτιδας. Η τακτική κατανάλωση μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη διατήρηση της υγείας μας, καθώς περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και διαιτητικές ίνες. Χάρη στα πολύτιμα θρεπτικά της συστατικά, οι βατόμουρες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ψυχικής υγείας. Μελέτες σχετικά με τις κινητικές δεξιότητες και τη μνήμη δείχνουν ότι η βατόμουρο ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου και βελτιώνει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Επιπλέον, η τακτική κατανάλωση βατόμουρων προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από εκφύλιση και συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών του νευρικού συστήματος.